Založ si blog

Čo nechceme vidieť v novej politickej kultúre

Prečítal som si článok ako aj diskusiu  o Ficovci prepúšťajú ……. Čo povedať? „Fuj, hnusní“ alebo „ gratulujem, zlatí“ „Smeráci“.

Určite pre dotknuté osoby je to rodinná tragédia, ale keď je to v súlade so zákonmi, tak sa väčšina s tým vyrovná a aj pri rôznych názoroch nikto nespochybňuje systém a zákonnosť ich krokov.

Ale v praxi sú aj iné prípady, ktoré sa zamlčujú, neriešia a v záujme politickej stability je víťaz sporu dopredu známy.

Ako nazvať toto?

S eufóriou novej politickej kultúry ruka v ruku ide aj „Matovičových 10“. Ale ako sa to realizuje, keď politických funkcií je menej? Jednoducho, využije sa strach, závisť, ľahostajnosť a beznádej. Veď kto by sa  postavil na ochranu zamestnanca, posúdil zákonnosť postupov vedúceho organizácie, ktorý je politický dosadený a má politické krytie.

Využijúc tohto faktor si „Matovičová 10“ vyhliadne z jej pohľadu lukratívne miesta, a zamestnancom ktorí prekážajú na týchto funkciách, je predložená k podpisu dohoda o rozviazaní pracovného pomeru, zo strany zamestnanca. Keď to zamestnanec podpíše, je vyhrané.

Pri odmietnutí podpisu nastáva drobný problém, ako prinútiť zamestnanca aby podpísal požadovaný dokument, nakoľko pre jeho prepustenie neexistuje zákonný dôvod. Tu nastupuje úloha vedúceho organizácie ktorý rozhodne, že zamestnancovi zruší opis štátnozamestnaneckého miesta (pracovnú náplň). To, že zákon stanovuje jednoznačne, že prílohou pracovnej zmluvy je opis štátnozamestnaneckého miesta, nie je dôležité. Veď kto si trúfne kritizovať jeho rozhodnutie alebo uvažovať nad zákonnosťou takéhoto kroku kvôli takejto drobnosti? Využijúc takto vzniknutú situáciu, že zamestnanec je bez pridelenej práce, tak sa premiestni do zatekajúcej kancelárie. Nakoľko nemá prácu, tak sa mu poskytne len stolička a stôl, čo príjemne ovplyvňuje psychiku danej osoby a rozvíja jeho fantáziu. Telefón, počítač, atd.  nepotrebuje veď nemá pridelenú prácu. Keď nemá počítač tak sa zrušia jemu pridelené emailové adresy, aby mu neboli známe obežníky vydávané úradom a pošta na jeho meno sa vracia odosielateľovi ako nedoručiteľná. Tým sa vytvorí dojem u partnerov, že dotyčný zamestnanec už vypadol z danej štruktúry. Jedinou povinnosťou takéhoto zamestnanca je dívajúc sa na pretečený strop, očakávať koniec pracovnej doby. Zároveň môže rozmýšľať, či nebude vhodnejšie podpísať ponúknutú výpoveď.

Na druhej strane  to má takýto stav aj kladné stránky. Veď koľkým občanom sa podarí mať pravidelný príjem, len za sedenie v určenom priestore, a to vo výške, pre ktorú sú ochotný ísť „Matovičoví 10-ri“ do týchto krokov.

To, že sa takto využívajú peniaze daňových poplatníkov, je už iná kapitola, ale keď to v dobe šetrenia a znižovania stavov v štátnej správe nevadí štátu, tak je to asi správne a účelne vynaložené finančné prostriedky.

To, že toto existuje v praxi mi verte, minimálne v jednom prípade, a to na Obvodnom úrade Trebišov.

Je to chyba systému alebo osobné zlyhanie politického nominanta? Kto vyhrá, zamestnanec, zákonnosť alebo nová politická kultúra?

Je COVID a čo má robiť občan?

14.11.2021

Možno mi niekto dokáže rozumne vysvetliť, ako dokáže obyčajný dôchodca riešiť bežný problém pre nezainteresovaného, no pre rodiča malá tragédia. Každý človek občas musí využiť služby zdravotníckych zariadení bez ohľadu či je COVID , alebo nie je. To sa stalo aj môjmu dieťaťu, ktoré dostalo obličkovú koliku a ako rodič som sa nechápavo díval, ako môže [...]

Láskavosť a pozornosť dorazila na Slovensko

24.10.2013

Teplá jeseň priniesla na do našej spoločnosti úsmev na tváre občanov, láskavosť a pozornosť do vzťahu občanov. Aj keď som sa ja nezmenil, zrazu ma zdravia pre mňa neznáme osoby, rozdávajú úsmevy a žoviálne sa informujú o mojich problémoch. Rôzny funkcionári, ktorí moju osobu nepustili ani za prah svojej kancelárie, mi zrazu podávajú ruku a vyzývajú ma, aby [...]

Potenciálni zločinci

26.04.2013

Novelizáciou zákona o emisných a technických prehliadkach štát zaviedol systém potenciálnych zločincov a skupinu pre napĺňanie štátnej kasy pokutami a materiálu pre exekútorov. Prečo? V dnešnej dobe množstvo našich občanov dlhodobo pracuje v zahraničí a pre udržanie svojho komfortu si so sebou vzali aj svoje motorové vozidlá. A tu nastáva problém, [...]

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dve vojny?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 22078x
Priemerná čítanosť článkov: 2007x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy