Potenciálni zločinci

26. apríla 2013, miro55, Nezaradené

Novelizáciou zákona o emisných a technických prehliadkach štát zaviedol systém potenciálnych zločincov a skupinu pre napĺňanie štátnej kasy pokutami a materiálu pre exekútorov.

 

Prečo?

 

V dnešnej dobe množstvo našich občanov dlhodobo pracuje v zahraničí a pre udržanie svojho komfortu si so sebou vzali aj svoje motorové vozidlá. A tu nastáva problém, na ktorý náš zákonodarca nereagoval a vytvoril z tejto skupiny občanov potenciálnych zločincov, ktorých treba sankcionovať a stíhať za to, že im skončí platnosť emisnej alebo technickej kontroly a občan si nezoberie týždeň dovolenky a neprejde 5000 km aby si splnil povinnosť, ktorá mu vyplýva zo zákona. Proste aby súkromník na vykonanej kontrole zarobil  50€ občan musí niesť náklady 1000€ na dopravu, diaľničné poplatky a iné náklady spojené s prevozom auta na Slovensko ku kontrole.

Ja viem, že zákony sa musia dodržovať a preto aj pokuty 160 € za chýbajúcu kontrolu a následné vymáhanie pokuty cez exekútorov je namieste. Ale občan v zahraničí sa o udelenej pokute nedozvie z dôvodu, že pokuta príde ako doporučená zásielka a on si ju neprevezme a tým pádom sa stáva zločincom, ktorého treba príkladne stíhať a vymáhať pohľadávku cez exekútora, aby si občan zapamätal, že zákony v tomto štáte sú len v jeho prospech a o bezchybnosti legislatívy sa nediskutuje.

Hypotetický nikoho v tomto štáte nezaujíma, či má občan peniaze na prevoz motorového vozidlá na Slovensko ku kontrole, či mu zamestnávateľ poskytne voľno alebo iné faktory vyplývajúce zo života v zahraničí.

Proste zákon je zákon a Ty občan ho dodržuj.

To len orgány štátnej správy a samosprávy môže prezentovať myšlienky, že nie sú peniaze a preto si povinnosti vyplývajúce zo zákona nemôžu plniť.

 

Na záver, ako sa dá riešiť v praxi takýto problém okrem odpovedí úradníkov, že zákon to prikazuje a ak nebude motorové vozidlo pristavené nasleduje pokuta a nič iné ich nezaujíma?